Almanyada Denklik
Almanyada denklik almak mesleğinizi yapmanız için veya eğitiminizi devam ettirmeniz için gereklidir. Denklik işlemleri temelde, mesleki denklik ve diploma denkliği olarak değerlendirilebilir. Diploma denkliği, eğitiminiz sonrası diplomanızı Alman sistemiyle eşleştirmektedir. Mesleki denklik ise, diplomanıza ve iş deneyimlerinize bakılarak, Almanya’da mesleğinizi yapabilmeniz için denklik almak anlamına gelir.
Bu bölümde sizlere Almanya’da meslekli denklikten bahsedeceğiz. 1 Mart 2024 itibariyle güncellenecek İkamet Yasası’na göre denklik işlemleri yapılmaya devam edilecek ve denklik kriterlerinin sağlanması gerekecek.
Almanyada denklik başvurusu yaparken öncelikle hangi mesleği yaptığımızı iyi anlamalıyız. Eğer mesleğiniz bir zanaat mesleğiyse yani kuyumculuk, ayakkabıcılık, marangozluk, tekstil gibi meslekler ise bu durumda denklik başvurunuz HWK denklik merkezine yapılır. HWK genellikle esnaf ve zanaatkarlar odası gibi bir kurum olarak bilinmektedir. Birçok Ausbildung bölümü HWK’ya bağlıdır. Bir de IHK FOSA vardır. Özellikle beyaz yaka işler yapıyorsanız IHK’ya başvuracaksınız. Veya mühendis, doktor, hemşire, teknisyen, öğretmen mesleklerinden birinde çalışıyorsanız başvurunuzu yüksek olasılıkla IHK’ya yapacaksınız.
Mesleki Denklik nedir?
Almanyada denklik, sizin meslek diplomanız ve iş deneyiminizle birlikte mesleğinizi Almanya’da yapacak şekilde profilinizi eşitlemeniz demektir. Yani gittiğinizde mesleğinizi yapmanız için bir engel olmayacak. Almanya’dan mezun olmuş gibi değerlendirileceksiniz. Bu sebeple denklik çok önemlidir.
Denklik hem 81A vizesinde, hem 18a ve 18b vizelerinde istenmektedir. Yalnızca belli koşullarda (chancekart, blue card, iş arama vizesi, 19c) denklik zorunluluğu yoktur. Burada da Almanca dil şartı gibi bazı farklı koşullar karşınıza çıkacaktır. Kısacası mesleki denklik, Almanya’da çalışmak için gerekli olan bir onay işlemidir.

DENKLİK ZORUNLU MU?
Almanyada denklik, temelde zorunludur. Aslında denklik olmadan da yapılan bazı meslekler vardır ama çok büyük oranda mesleğinizi yapmanız için denklik almak gerekecek. Alman eğitim sistemi ve çalışma sistemi ile Türkiye’deki sistem birbirinden farklıdır. Özellikle lise sonrası, çalışmak isteyenleri Ausbildung eğitimine yönlendiren Almanya’nın, Türkiye’den farklı bir sistemdir. Yapmanız gereken şey, kesinlikle denklik almak olacaktır.
Eğer denklik almazsanız, vize başvurunuz yüksek ihtimalle reddedilecektir. Bu sebeple vize aşamasına geçilmeden önce ya denkliğinizi almış olmanız ya da denklik başvurusu yapmış olmanız gerek. Almanya’da çalışmak isteyen birçok başvuru sahibi, denklik olmadan vize başvurusu yapmaktadır. Bu adaylar çok yüksek oranda vize reddi alırlar.
Denklik başvurusu için gerekenler
Almanyada denklik başvurusu için gereken en önemli 2 şey diploma ve iş deneyimidir. Meslek lisesi, Ön lisans, Lisans diplomalarından birine sahip olmalısınız. Veya kalfalık, ustalık belgesi gibi diploma niteliğindeki mesleki eğitim belgeniz olmalıdır. Bu belgeler sizin o mesleği bildiğinizi kanıtlar.
İkinci olarak iş deneyimi gereklidir. Almanyada denklik başvurularında genellikle “en az 2 yıl iş deneyimi” bilgisi resmi kurumlar tarafından söylenir. İş deneyiminizin 2 yıldan az olması durumunda kısmi denklik (yarım denklik) alabilirsiniz. Kısmi denklik, mesleki yeterliliğinizin bir kısmı eşdeğer anlamına gelir. Bu konuda Anerkennung sayfasından veya Goethe Institut sitesinden, kısmi denkliği tamamlayıcı entegrasyon kurslarına bakabilirsiniz.
İş deneyimi denkliğin olmazsa olmazıdır. Elbette en önemli konu iş deneyiminizin, eğitim alanında olmasıdır. Elektrik-Elektronik bölümü mezunu olup satış danışmanı olarak iş deneyimine sahipseniz denklik alamayabilirsiniz. 1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecek yeni İkamet Yasası’nda da bundan farklı bir bilgi verilmemiştir.
Üçüncü ve son olarak gerekli olan şart ise Almanca sertifikasıdır. Goethe Institut, Telc, DSH, ÖSD gibi sınavlardan birinden bölümünüze göre B1 veya B2 seviyesinde sertifika almanız gereklidir. Sağlık bölümleri için özellikle Telc-medizin tarzı sınavlar vardır. Burada yine önemli bir nokta, Almanca’nın HER MESLEK İÇİN GEREKMEDİĞİ bilgisidir. Tekniker bölümleri, zanaat bölümleri ve yasayla korunmayan meslekler için Almanca bilme şartı yoktur. Bunun yerine 18a ve 81a vizelerine göre, işvereninizin Almanya’da “dil şartı yoktur” onayı alması gerekir. İş sözleşmesinde Almanca bilme zorunluluğu olmadığını yazar. Yazdırdığı belgeyi yabancılar dairesinde onaylatırsa, konsolosluk sizden Almanca sertifikası sormayacaktır.
Front Edu olarak tüm Denklik işlemleri, İş bulma ve Vize danışmanlığı sürecinin tamamını takip etmekteyiz. Profesyonel bir yardımla, vizenizi riske atmadan kolaylıkla işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Almanyada denklik başvurusu yapmak için için:
-İsterseniz ücretsiz bilgi istek formumuzu doldurun ve sizi arayıp ücretsiz bilgilendirme yapalım
-Dilerseniz ofisimize telefon veya WhatsApp üzerinden ulaşın
-Ofisimizi ziyaret etmek isterseniz iletişim bölümünde ofisimizin konumunu görebilirsiniz.