Ausbildung
Ausbildung, Almanya’da pratik ve teorik eğitimin birleştiği çıraklık eğitimidir. Bizdeki uygulamalı bilimler üniversitelerinin ön lisans programlarına veya meslek liselerine benzetilse de aslında farklıdır. Sadece okul gibi olmayıp, öğrenciler Ausbildung kapsamında çırak olarak çalışırlar. Haftada belli günler teorik eğitim görürken, esas eğitimlerini çalışırken alırlar. Böylece hem yaşam masraflarını karşılayıp hem de mesleklerini uygulamalı olarak geliştirirler.
Almanyada Ausbildung eğitimi alırken, aylık 1000-1500 Euro civarında maaş alabilirsiniz. Böylece kira, yeme içme ve sosyal giderlerinizi karşılarsınız. Eğitiminizi bitirdiğinizde ise ustalık belgesi alarak Almanya’da uzman olarak çalışırsınız.
Başvuru süreci
Almanya’da mesleki eğitim veya çıraklık eğitimi olarak bilinen Ausbildung süreci, eğitim merkezi ve iş bulunması ile başlar. Başvurunuz yapıldıktan sonra istediğiniz meslekte çalışabilmeniz için size iş bulunup eğitim planlamanız yapılır. İş yeriniz ayarlandıktan sonra da denklik işlemleriniz başlatılır. Denkliğiniz sonuçlandıktan sonra da vize aşamasına geçilir.
Başvuru sürecinin ilk aşamasında eğitim almak istediğiniz meslek belirlenmelidir. Ayrıca süreç içerisinde Almanca şartı bulunduğundan, Almanca eğitiminize de başlamalısınız. Ausbildung iş ve eğitim yerleşimi için B1 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olmanız gerekmektedir.
Ausbildung Başvuru Koşulları
Programa başvurabilmek için bazı kriterleri sağlamanız gerekiyor. Alman hükümeti, iş kurumu ve denklik birimi (anerkennung) bu kriterleri istemektedir ve sürecinizin aksamaması için tüm kriterlerin sağlanması gerekmektedir.
- 18-35 yaş arasında arasında olmak: Ausbildung başvurusu için reşit olmak zorunludur. Ayrıca başvuru esnasında 35 yaşını doldurmamış olmanız gerekmektedir.
- İyi seviyede Almanca bilmek: Başvuru esnasında hiç Almanca bilmeseniz bile, başvuru aşamasında en az B1 sertifikası sunmanız gerekir. (ÖSD, Göethe, Telc, DSH). Almanca hem iş için hem denklik için gerekir. Ayrıca vizede işinize yaracaktır. Dil eğitiminizi Almanya’da da alabilirsiniz. Bunun için yurt dışı dil okulları başvuruları devam etmektedir.
- Erken başvuru: Ausbildung başvurularını okul başvurusu gibi düşünün. Eğitim ve iş planlaması belli tarihlerde yapılmaktadır. İstediğiniz mesleği seçebilmeniz için doğru zamanda başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru tarihleri geçtiğinde, başvurunuz bir sonraki döneme kalacaktır. Bu da yaklaşık 6 ay sonra olur.
- Eğitim seviyesi: Başvuru için bir eğitim kriteri bulunmamakla beraber, minimum orta okul mezunu olmanız yeterli. 8 yıllık zorunlu ilk öğretimi tamamlayan herkes Ausbildung başvurusu yapabilir.
Birçok meslekte eğitim süresi 3 yıldır. 3 yılın sonunda sertifikanızı ve ustalık belgenizi alarak mesleğinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Bazı mesleklerde ise eğitim sadece 1 yıl sürmektedir.
Kimler başvuru yapamaz?
Eğer 35 yaş üzeriyseniz Ausbildung eğitimine katılamazsınız. Mesleki eğitim için Alman hükümeti başvuru üst yaşını 35 olarak belirlemiştir. Ayrıca başvuru sürecinde Almanca sertifikasını sunamayan adayların başvurusu tamamlanamaz. Dilerseniz bir sonraki başvuru döneminde tekrardan başvuru başlatılabilir. Sağlık konusunda ise, çok ciddi bir sağlık probleminiz olmaması gerekir. Mevcut bir sağlık probleminiz varsa, bunu lütfen Front Yurt Dışı Eğitim danışmanınızla paylaşın.
Ausbildung meslekleri
Ausbildung kapsamında 500’e yakın farklı meslek grubu bulunur. Bunlar hem Almanya’da ihtiyaç olan hem de kazanç imkanları yüksek olan mesleklerdir. Ressamdan kuaföre, eczacıdan beton ustasına kadar birçok alanda Ausbildung eğitimi alınabilir.
En popüler meslekler ise sağlık ve teknik alanlarındadır. En popüler meslekler aşağıdaki gibidir:
- Aşçı
- Sağlık / Hemşirelik (Hemşire, acil tıp teknikeri, radyolog, tıp asistanı)
- Hasta Bakıcı (eğitim süresi 3 yıl yerine 1 yıl)
- Teknisyen (çatı ustası, tesisatçı, kaynak ustası, oto boya ustası)
- Teknoloji Uzmanı (IT, yazılımcı, grafiker, uygulama geliştirici, veri uzmanı)
- Lojistik Uzmanı
- Terzi, Kuaför, Marangoz, Güzellik Uzmanı (el becerisi gerektiren meslek uzmanları)
- Dijital Pazarlama ve Ticaret
- Finans ve Muhasebe (mali asistan, banka memuru, sigortacı)
- Şoför (Ticari şoför, profesyonel sürücü, tır şoförü)
AUSBILDUNG BAŞVURU TARİHLERİ
Başvurular yılda 2 kez yapılmaktadır. Bu başvuru dönemlerinden önce kayıt olmalısınız. Almanca seviyeniz düşük veya başlangıç seviyesinde ise, başvurunuzu çok erken yapmanız tavsiye edilir.
Başvuru Dönemi:
- Eylül-Ekim dönemi: SON BAŞVURU TARİHİ KASIM (Bazı mesleklerde EKİM)
- Şubar-Mart dönemi: SON BAŞVURU TARİHİ NİSAN (Bazı mesleklerde MART)
İşlemler yaklaşık 9-12 ay arası sürmektedir. Bu, başvurunuzdan yaklaşık 1 sene sonra Almanya’ya gidebileceğiniz anlamına geliyor. Dolayısıyla erkenden kayıt yaptırdığınız zaman, Almanca öğrenmek için zamanınız olacak. Aynı zamanda, iş bulunması süresinde zaman kazanmak için son başvuru tarihinden 1 veya 2 ay önce kayıt yaptırmalısınız. Almanca seviyesi B1-B2 olan öğrenciler ise son başvuru tarihlerinden üç ay sonra da başvuru yapabilirler.
Ausbildung danışmanlık işlemleri
Danışmanlık hizmetleriniz, Front Yurt Dışı Eğitim tarafından verilmektedir. Başvuru, evrak işlemleri, belge tercümeleri, iş ayarlanması, eğitim planlaması, vize danışmanlığı şeklindeki hizmetler, kaydınızla birlikte yapılır. Böylece kriterleri sağlamak ve mülakatlarınız dışındaki işlemler için profesyonel ekibimiz sürecinizi yönetir. Ayrıca gittiğinizde yapılması gerekenler, oturum işlemleri gibi konularda oryantasyon hizmetleri de tarafımızdan verilmektedir.
Eğitim tamamlandıktan sonra
Ausbildung eğitiminiz tamamlandıktan sonra Berufsakademie denilen mesleki eğitim merkezinden uzmanlık/ustalık sertifikası alırsınız. Veya IHK/HWK isimli meslek odalarından sertifika alırsınız. Bu sertifikalarla çalışabilir, eğitim almaya devam ederek mesleki eğitimi üst seviyeye taşıyabilir veya üniversitede eğitime başlayabilirsiniz. Ayrıca bu sertifikalarla iş kurmak da mümkündür.
Diğer Avantajlar
Ausbildungla hem çalışıp hem de meslek öğrenirsiniz. Bir meslekte uzman olur ve sertifika alırsınız. Eğitiminiz bittikten sonra uzman olarak Almanya’da rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Özellikle Almanya’da çok aranan meslekler den birini tercih ettiyseniz, iş bulmanız çok kolaydır.
Almanya’da olduğunuz sürede oturum izniniz dolayısıyla Avrupa’da istediğiniz şehirleri yılda 90 güne kadar gezebilirsiniz. Almancanızı çok iyi seviyeye getireceksiniz. Bu da hayatınızın her anında işinize yarayacak.
Programınızı tamamladıktan sonra, ayrıca bir denklik ihtiyacınız da kalmayacaktır. Böylelikle istediğiniz eyalette çalışabilmeniz mümkündür.
Ausbildung eğitiminize başvurmak için:
-İsterseniz ücretsiz bilgi istek formumuzu doldurun ve sizi arayıp ücretsiz bilgilendirme yapalım
-Dilerseniz ofisimize telefon veya WhatsApp üzerinden ulaşın
-Ofisimizi ziyaret etmek isterseniz iletişim bölümünde ofisimizin konumunu görebilirsiniz.
Ausbildung danışmanlık ücretleri için Front Yurt Dışı Eğitim uzman danışmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.